Piano Piano Bacaksız: Munchkin
Yüksek enerjisi ve kıpır kıpırlığı ile bilinen Munchkin, kısacık bacakları ile bilinen en küçük kedi türleri arasında yer almaktadır. Kısacık bacaklarına rağmen oradan oraya koşmakta ve zıplamakta hiçbir engel görmeyen Munchkin, hiperaktifliği ile sizi biraz yoracak olsa da tatlı yüzü ile yaptığı yaramazlıkları hemen unutturur! İlk olarak 1944 yılında görülen Munchkin, II. Dünya Savaşı sonrasında gözden kaybolmuş ve bir daha görülememiş. Tam umutlar yitirilmişken 1980’li yıllarda İngiltere’de tekrar görülmüştür ve çiftleştirilmesi sonucunda çoğalmaya başlamışlardır. Munchkin cinsinin en belirgin özelliklerinden olan kısa bacaklarının sebebi, bazı genlerini köpeklerden almasından kaynaklanmaktadır. Dünya üzerinde sayısı epey düşük olan Munchkin’e oldukça yüksek bir rağbet bulunuyor. Özellikle Munchkin yavrusu edinmek isteyen kişilerin sayısını duyunca şaşırmamanız elde değil! Eğer Munchkin yavrusu edinmek istiyorsanız, ne yazık ki sahiplenme değil de ücretli almanız gerekebilir.
Munchkin Özellikleri ve Vücut Yapısı
- Kökeni: İngiltere
- Karakteri: Sevgi Dolu, Dost Canlısı, Hareketli
- Tüy Rengi: Gri, Dumanlı, Beyaz
- Gövde: Küçük
- Kürk Yapısı: Kısa
- Kuyruk: Normal
Munchkin Karakteri ve Özellikleri
Hareketli bir kedi türü olan Munchkin, ev yaşantısına uyumlu bir kedidir. Rutin olaylardan hoşlanan Munchkin, her gün aynı saatlerde yemek yemekten, oyun oynamaktan ve sevilmekten çok memnun kalır. Oldukça hızlı ve çevik bir kedi olan Munchkin, ev içerisinde mobilyaların üstüne çıkmaktan ve altına saklanmaktan keyif alır. Sahibi ile bu tip ufak oyunlar oynamak onun için en değerli anlardandır. Sahibi ile son derece güçlü bağlar kuran Munchkin, ailesinden sürekli olarak ilgi ve sevgi talep eder. Eğer Munchkin sahiplenmek istiyorsanız her gün ona birkaç saat ayırmayı ve bu saatlerde onu şımartmayı ihmal etmemelisiniz. Munchkin yavrusu edinirseniz onu küçüklüğünden itibaren kedi ve köpeklerle bir arada tutmaya özen göstermelisiniz. Munchkin yalnız kalmaktan hiç haz etmeyen bir kedi cinsidir. Özellikleri gereği yanında sürekli olarak birisi bulunmalıdır. Aksi halde terk edildiği düşüncesine hemen kapılabilir. Bu yüzden eğer yüksek tempolu bir iş hayatına sahipseniz, kesinlikle Munchkin edinmemelisiniz veya Munchkin yavrusu alarak onu başka evcil hayvanlar ile beraber büyüterek yalnız kalmamasını sağlayabilirsiniz.
Munchkin Bakımı
Titiz bir kedi cinsi olan Muchkin’in yaşadığı ortam ve mama kaplarının dezenfekte işlemi her gün yapılmalıdır. Munchkin pis mama ve su kabını kullanmayı reddedeceği için temizliğini yapmanız zorunludur. Kısa tüylü olmasına rağmen çabuk tüy döken Munchkin, tüy yapısını koruması ve ölü tüylerden arınması açısından her hafta taranmalıdır. Bu taranma işlemi aynı zamanda Munchkin ile vakit geçirmeniz için güzel birer fırsat olacaktır. Munchkin’i sıcak yaz günlerinde ılık banyoya sokarak, ferahlatabilirsiniz. Kaliteli şampuan kullanarak bu işlemi gerçekleştirirseniz kediniz için en faydalı hareket olacaktır. Hareketli ve oyunbaz hallerinden dolayı kulakları çabucak kirlenen Munchkin’in kulaklarını belirli aralıklarla nemli bez ile silebilirsiniz. Fakat kulağın içini silmemeye dikkat etmelisiniz. Kulak içi temizliği için muhakkak veterinere gitmelisiniz.
Munchkin Vücut Yapısı
Diğer kedi türlerinden kolaylıkla ayrılabilen Munchkin, kısacık bacakları ile kedi ırkları arasındaki en tatlı görünüme sahip cinstir. Yuvarlak kafa yapısı, vücudu ile son derece uyumludur. Erkek Munchkin, dişi Muchkin’e nazaran daha iri yapılıdır. Kısa bacaklarına rağmen nispeten orta boyutlu kedi ırklarına daha yakın olan Munchkin’in ön ve arka bacakları aynı uzunluktadır. Patileri küçük ve yuvarlaktır. Patileri ve kuyruğu tüm vücudu ile orantılı olarak tüy ile kaplıdır. Hemen her renk ve desende görülebilen Munchkin’in en çok dumanlı gri tonlarında olanı beğeni toplar. Tüyleri ipeksi ve parlaktır.
Munchkin Çocuklar ve Hayvanlarla İlişkisi
Munchkin oyuncu kişiliği sebebiyle çocuklar ile bir arada bulunmaktan büyük zevk alır. Çocuklu aileler için en iyi tercihlerden birisi olan Munchkin, diğer hayvanlarla da uyum içerisindedir. Eğer Munchkin başka evcil hayvanlarla beraber yaşayacaksa, Munchkin yavrusu edinmeniz gerekir. Yavru kedi büyüyene kadar diğer hayvanlar ile sosyal bir yaşam süreceği için ileride ilişkileri daha iyi olacaktır.
Munchkin Sağlık Durumu
Munchkin bilinen en sağlıklı kedi türlerindendir. Herhangi bir hastalığa yatkınlığı bulunmayan Munchkin, yalnızca bazı omurilik hastalıklarına yakalanabilir. Bunun dışında kaliteli mamalar ile beslenir ve düzenli veteriner kontrolüne giderse uzun süre sağlıkla yaşayabilir.
Munchkin Eğitilebilir mi?
Munchkin sadık ve sahibine göre sevgi dolu bir kedidir, fakat biraz talepkardır. Bu talepkarlığı sebebiyle sürekli olarak sizden ilgi talep eder ve doğal olarak sizin taleplerinizi pek umursadığı söylenemez. Zaten hareketli ve oyuncu yapıda olduğu için sürekli olarak kendisini bir şeyler ile meşgul eder. Bu sebeple eğitim için pek elverişli değildir.
Bir önceki yazımıza https://www.petcanlar.com/nebelung linkinden ulaşabilirsiniz.