Muhabbet Kuşu Ele Alıştırma
Cıvıl cıvıl kuş sesleriyle uyanmak güne keyifli başlamanın en güzel yollarından biridir. Eğer, siz de kuş cıvıltılarıyla uyanmak isterseniz evinize birbirinden güzel renkleri olan bir muhabbet kuşu alabilir, sabahları muhabbet kuşunuzun cıvıltılarıyla uyanarak güne güzel bir başlangıç yapabilirsiniz. Muhabbet kuşu bakımı oldukça kolay ve zevkli olduğundan evden uzak kaldığınızda onunla ilgilenmek için sabırsızlanacaksınız. Muhabbet kuşları sahibine kolay alışan sıcakkanlı kuşlardır. Sahibine son derece sıcak davranan bu tatlı can ile kolayca arkadaş olabilirsiniz. Aklınızdan “Muhabbet kuşu kaç günde alışır” sorusu geçiyorsa sorunun cevabı çok kolay! Muhabbet kuşunun size alışması yine size bağlı. Muhabbet kuşunuza zaman ayırır, onunla ilgilenirseniz kısa sürede size alışacaktır. Muhabbet kuşları konuşmaları taklit edebildiğinden onunla tam olarak ilgilendiğinizde sizden duyduğu birkaç sözcüğü öğrenebildiği gibi alıştırdığınızda elinize de gelebilir. İlk aşamada yabani olan muhabbet kuşlarını elinize alıştırmak ve konuşturmak sanıldığı gibi zor değildir. İşte yavru muhabbet kuşu nasıl eğitilir sorusunun cevapları...
Önce Birbirinizi Tanıyın
Muhabbet kuşları diğer kafes kuşlarından farklı olarak sahiplerine çok kolay alışan kuşlardır. Oldukça sıcakkanlı olan muhabbet kuşları size alıştığında sizinle çok iyi arkadaş olurlar. Eğer, bir muhabbet kuşu sahiplenmeye karar verdiyseniz yetişkin bir muhabbet kuşunun eğitimi ve alışması daha zor olduğundan yavru bir muhabbet kuşu sahiplenmenizi salık veririz. Yabani muhabbet kuşu ele alıştırma eğitimi vermek istiyorsanız kuş elinize alışana kadar onu kafesinde tutun. Kafesinin dışına kesinlikle çıkarmayın. Çünkü muhabbet kuşunu ele alıştırma eğitimi kafesin içinde başlar.
Güven Kazanmak Önemli
Pek çok kişi muhabbet kuşu eve ilk geldiğinde ne yapmalı sorusunun cevabını arar. Bu sorunun cevabı oldukça basittir; yeni sahiplendiğiniz muhabbet kuşu eve ilk geldiğinde yapılması gereken onun güvenini kazanmaktır. Eğer, onunla dost olmak istiyorsanız ilk önce miniğe güven vermeniz gerekir. Ailenize yeni katılan bu cana gerekli güveni verebilmek için yeni evini, yaşam alanını ve yeni ailesini tanıyana kadar ona süre tanıyın. Yeni evine alışana kadar onunla ilgilenmeyin, bırakın istediğini yapsın. Birkaç gün geçtikten sonra yeni evini ve yeni ailesini tanıyan sevimli dostunuz size biraz güvenebilir. Yeni evine alışmaya başlayan minik kuşunuzu elinizden geldiği kadar korkutmamaya özen gösterin. Minik kuşunuzun güvenini daha fazla kazanmak için yemini, suyunu değiştirirken ve kafesini temizlerken olabildiğince yavaş hareket etmeniz gerekir. Ani hareketler ile onu korkutmamaya çalışın. Sevimli dostunuza bir süre böyle davrandığınızda sizden zarar gelmeyeceğini anlayarak size güvenmeye başlayacaktır.
Ona Dost Olmak İstediğinizi Hissettirin
Sevimli dostunuz artık sizden zarar gelmeyeceğini biliyor. Bu aşamada yapmanız gereken muhabbet kuşunuza dost olmak istediğinizi hissettirmekten ibaret. Muhabbet kuşu alıştırma teknikleri ona dost olmak istediğinizi hissettirmekten geçer. Onunla dost olmanın yolu onun yalnızlığını paylaşmaktan geçer. Sevimli dostunuzun yalnızlığını paylaşmak için onu ürkütmeden yumuşak bir ses tonuyla onunla konuşabilirsiniz. Minik kuşunuzla sık sık konuştuğunuzda onunla sohbet ettiğinizde sizi yavaş yavaş dost olarak görmeye başlayabilir. Onunla konuşurken kafesinin yanında olmanıza gerek yok. Sizin sesinizi duysun yeter. Onunla konuşurken elinizi kafesin içine sokmamanız gerekir. Sevimli dostunuz hala elinizden korkuyor olabilir. Minik kuşunuzla sürekli konuştuğunuzda ve onunla sohbet ettiğinizde yavru muhabbet kuşunuz sizi dinlemeye başlayacaktır. Hem de kısa süre içinde!
Sevimli Dostunuz Sizi Dinlemeye Başladığında Kendinizi Tanıtın
Sevimli dostunuzla birbirinizin yalnızlığını paylaşmaya sohbet etmeye hatta birbiriniz dinlemeye başladığınıza göre sıra kendinizi yani elinizi ona tanıtmaya geldi. Muhabbet kuşu alıştırma teknikleri arasında yer alan elinizi tanıtmaya ne zaman başlayabileceğinizi merak ediyorsanız sevimli dostunuzu izleyerek bu sorunun cevabını bulabilirsiniz. Sevimli dostunuzla konuşurken kafesin tellerine yaklaşmaya başladıysa, sizi merakla dinliyorsa ve artık bir iki “cik” sesi duymaya başladıysanız artık ona elinizi tanıtabilirsiniz. Yavaşça elinizi kafesin tellerine doğru yaklaştırın ama kafesin kapağını açmaya yeltenmeyin. Sevimli dostunuz elinizi kafese doğru yaklaştırdığınız sırada geri çekilebilir. Elinizi kafese yaklaştırırken onu sakinleştirmek ve korkutmamak için konuşmaya devam edin. Ancak bunu onu korkutmamak için son derece yavaş hareketlerle yapmalısınız. Bu alıştırmayı günde birkaç kez yaptığınızda sevimli dostunuz zamanla elinizi tanır ve elinize yaklaşmaya başlar.
>> Kuş Yemleri
Dostluğunuz Başlıyor
Sevimli dostunuza elinizi tanıtmanızın ardından artık elinizden korkmuyorsa kafesin tellerine uzattığınız parmağınızla oynamak isteyebilir. Siz kafese yaklaştığınızda sevimli dostunuz kafese yaklaşıyorsa bu iyiye işaret! Artık dostluğunuz başlıyor. Siz kafese yaklaşırken bazı sesler çıkarabilir. Bu seslerden korkmanıza gerek yok size çağrı yapıyor olabilir, dikkatle sizi inceleyebilir. Sıra elinizi kafesin içine sokmaya geldi. Kafesin kapağını yavaşça açın ve elinizi yavaşça kafesin içine sokun. Kafesin tabanına elinizi koyup hareket ettirmeden birkaç saniye bekleyin. Bu sırada sevimli dostunuz korkup kafesin içinde uçabilir. Sevimli dostunuzla yumuşak bir ses tonuyla konuşarak onu sakinleştirin. Bu uygulamayı günde üç defa yapabilirsiniz ama süresi 10 dakikayı geçmemeli. Kısa süre içinde sevimli dostunuz elinizin kafesin içinde olmasına alışacaktır.
Sıra Birbirinize Dokunmaya Geldi!
Dost olduğunuza göre birbirinize dokunmaya başlayabilirsiniz. Ama dokunmanın da bir süresi var. Elinizi kafesine sokarak sevimli dostunuza doğru yaklaştırın. Geri çekilebilir. Bu çok normal! Her gün elinizi biraz daha yaklaştırın ve korkmayacağını anladığınız anda ayaklarına dokunun. Ayağını çekip sizden biraz uzaklaşıyorsa iyi haber! Fakat kafesin içinde oradan oraya uçuyorsa sizden korktuğu anlamına gelir ve muhabbet kuşu alıştırma teknikleri eğitiminin en başına dönerek ilk adımdan itibaren eğitimi tekrarlamanız gerekir.
Sevimli Dostunuz Mamasını Sizin Elinizden Yiyebilir
Ayağına dokunduğunuz sevimli dostunuz sizden korkmamaya başladığına göre mamasını sizin elinizden yemesini ister misiniz? Cevabınız evet ise aşamalar şöyle; avucunuza biraz yem veya dal darı koyarak elinizden yemesini sağlayın. Sevimli dostunuzun mamasını elinizden yemeye alıştırmanız için sabırlı olmanız gerekiyor. Sevimli dostunuz yemeye karar verene kadar elinizi minik kuşun önüne koyarak bekleyin. Eğer, yemek istemiyorsa elinizi yavaşça kafesten çıkarın, acıkana kadar ona süre tanıyın. Daha sonra denemelere devam edin. Sevimli dostunuz sizden korkmadığına göre mamasını elinizden yiyecektir. Sevimli dostunuzu korkmadan elinize çıkıp mamasını elinizden yedirmeye alıştırdıktan sonra onu elinize almaya ne dersiniz?
Sevimli Dostunuz Ellerinize Gelmeye Hazır!
Minik dostunuzun mamasını elinizden yedirmeye alıştırdıktan sonra işaret parmağınızı tünek gibi yapın. Sevimli dostunuzun göğsüne doğru baskıyı hafifçe artırarak ittirin ve onun parmağınıza çıkmasına izin verin. Sevimli dostunuz artık ellerinizde! Minik kuşunuz parmağınızın üzerindeyken onu korkutmamak için parmağınızı hareket ettirmeyin. Eğer, sevimli dostunuz korkmuş görünüyorsa kendisi uçmaya karar vermeden siz onu kafesine geri bırakın. Bu alıştırmayı günde üç kez uyguladığınızda minik dostunuz ellerinize gelmeye alışacaktır. Sevimli dostunuzu elinize alıştırmanın püf noktası elinize çıkarken ona “çık” şeklinde komutlar vermeniz. Bu kelimeyi her defasında söylerseniz sevimli dostunuz da ezberleyip her parmağınıza çıkışında “çık” diyecektir. Bu hareketinden hemen sonra onu dal darıyla ödüllendirin. Sevimli dostunuzun ele çıkma eğitimi kısa sürmeyebilir. Ama 5 denemenizin 4’ünde parmağınıza çıkıyorsa bu eğitimde hem başarılı olduğunuzu hem de sevimli dostunuzun size güvendiğini gösterir.
Sevimli Dostunuzun Eğitimini Tamamlayın
Sevimli dostunuz parmağınızın üzerindeyken elinizi kafesin içinde rahat hareket ettirebilirsiniz. Minik dostunuzu tüneğe bırakıp tekrar alın, bir başka tüneğe bırakın. Bir tünekten diğerine götürün. Bu alıştırmaları yaparken minik dostunuzla konuşmayı unutmayın. Böylelikle siz de muhabbet kuşu nasıl konuşturulur sorusunun cevabını kolayca bulabilirsiniz. Elinize çıkarken “çık” inerken “in” komutunu verdiğiniz sırada minik dostunuz bu iki kelimeyi öğrenerek konuşmaya başlayacaktır. Söylediğiniz iki kelime doğrultusunda hareket etmesi bol alıştırma ile olur. Muhabbet kuşu alıştırma sesleri olarak “Çık” ve “in” kelimelerinden sonra zamanla kendi istediğiniz kelimeleri de öğretebilirsiniz.
Bir önceki yazımıza https://www.petcanlar.com/kucuk-kopek-irklari linki üzerinden ulaşabilirsiniz.