Kapat
x

Köpek Kepeklenmesi

Muhtemelen kepek probleminden mustarip birkaç insanı tanıyorsunuzdur, ama köpeklerin kepeklendiğini de biliyor muydunuz? Köpeğinizin cildinde gördüğünüz o küçük beyaz pullar ciddi bir sorun olmayabilir, ancak köpeğinizin sağlığı açısından bir probleme işaret eder. Tahriş olmuş cilde ek olarak, bu işaretler köpek kepeklenmesi adlı bir durumun belirtileridir. Köpek kepek belirtileri diğer cilt sorunlarına çok benzer olabileceğinden, neye dikkat edilmesi ve olası tedavi seçeneklerinin bilinmesi önemlidir.

Köpek Kepeklenmesi Neden Olur?

Köpek kepekleri genellikle daha derin bir sorundan kaynaklanan ikincil bir durumdur. Birincil durum olarak köpek kepeği (sebore) nadirdir. Bununla birlikte, köpeğinizin kepeğinin aşağıdakilerden birinden kaynaklanması daha olasıdır:

Alerjiler - Köpeğiniz açık havada bir şeye, köpek mamasında bir bileşene veya cildin tahrişine neden olan kimyasallarla temas etmesine karşı alerjik olabilir. Köpeğinizi sabunla yıkamak da cildin kurumasına neden olabilir.

Cheyletiella yasguri akarları - Cheyletiella akarları, sarkoptik akarların aksine, cildinize sıçramak yerine köpeğinizin cildinin yüzeyinde takılırlar. Akarların deri boyunca hareket etmeleri nedeniyle sıklıkla “yürüyen kepek” olarak adlandırılan kepeklere neden olurlar.

Mantar veya bakteriyel enfeksiyonlar - Enfeksiyonlar cildi tahriş eder ve kurutur, bazen daha fazla cilt hücresinin çok hızlı büyümesine neden olarak aşırı kaymalara neden olur. Bu, saçkırandan impetigo'ya (kırmızı yaralarla işaretlenmiş bakteriyel bir enfeksiyon) kadar çok çeşitli farklı enfeksiyon ve parazitleri kapsar.

Çevresel faktörler - Kurak bir iklimde yaşıyorsanız, hava köpeğinizin cildini kurutuyor olabilir.

Aşırı aşılama veya bağışıklık sağlığındaki bozulma, özellikle de yavru köpeğiniz yakın zamanda kurtarıldıysa veya evlat edinilmişse, bunun nedeni olabilir.

Köpek Kepeklenmesi Çeşitleri

İki tür kepek vardır: kuru (sebore sicca) ve yağlı (sebore oleosa). İkisi birlikte oluşabilir. Kepek tanımlamak genellikle oldukça basittir. Cilt kuruluğu veya fazla miktarda cilt hücresi cildin pul pul dökülmesine neden olurken, yağ bezlerinin ürettiği fazla yağ yağlılık ve koku üretir. Kaşıntı, köpeğinizin çizilmesine, kıvrılmasına ve kendi cildini yalamaya ve potansiyel olarak daha fazla tahrişe neden olabilir. Durumun ağır olduğundan şüpheleniyorsanız ve kronik bir altta yatan neden olabileceğini düşünüyorsanız, evde tedaviyi atlayın ve alanında deneyimli bir veteriner hekimi ziyaret edin. Veteriner hekiminiz, sorunun kökenini teşhis etmek ve etkili kepek tedavisi sunmak için deride kazıma veya kan testleri yapabilir.

Köpek Kepeklenmesi Nasıl Fark Edilir?

Sebebini tespit etmek ve yavrularının bu rahatsız edici, kaşıntılı sorunu aşmasına yardımcı olmak için evde deneyebileceğiniz birkaç güvenli ve doğal taktik vardır. Bunları “en muhtemel” ve “en az muhtemel” sırasına göre denemek isteyebilirsiniz. Bu şekilde, kepek nedenini kolayca gözlemleyebilirsiniz, olası faktörleri yok edebilirsiniz ve durumun gelişmesini önleyebilirsiniz.

İlk olarak, köpeğinizin kuru, tahriş olmuş bir cilt üzerinde kaşındığını görüyorsanız şüphelenmeye başlayabilirsiniz. Köpek kepeklenmesi köpeğinizi bakteriyel enfeksiyonlar ve yaralar gibi ciddi komplikasyonlara maruz bırakabilir. Gördüğünüz sorunun sadece kepek olup olmadığından emin değilseniz bir uzmana danışmalısınız. Köpeğinizin uyuz olduğundan şüpheleniyorsanız, durum kötüleşmeden önce bir veteriner hekimi ziyaret edin.

Hava koşulları sebebiyle köpeğinizin cildini kuruyabileceğini düşünüyorsanız, eviniz için bir nemlendirici satın almayı deneyin ve bunun yardımcı olup olmadığına bakın. Ayrıca tamamen doğal malzemelerle yapılan nemlendirici yulaf ezmesi ve ballı köpek şampuanını deneyebilirsiniz. Bal doğal bir nemlendiricidir, yani cildin nemi korumasına yardımcı olur. Köpek kepeklenmesi şüphesinden bağımsız olarak, sert kimyasallardan ve yapay kokulardan arındırılmış yumuşak bir şampuan, semptomları hafifletmek için güvenli bir yoldur.

Köpeğinizin cildinde, yukarıda bahsedildiği gibi cheyletiella akarlarının varlığını gösterebilecek bir hareket görebilirsiniz. Bunlar, çıplak gözle görülemeyecek kadar küçüktür, ancak köpeğinizin tüylerini ince dişli bir tarakla tararsanız veya cildini kuruladığınızda bunları görebilirsiniz. Bu tür akarların varlığından şüpheleniyorsanız, doğrudan bir veteriner ofisine gitmenize gerek yoktur. İlk olarak, köpeğinizin yatak ve peluş oyuncaklarının yanı sıra, temas edebileceği tüm mobilya, kilim veya çarşafları yıkayın. Köpeğinizi ılık su ve yumuşak şampuanla yıkayın. Sabırla tüylerini tarayın ve tekrar durulayın. Köpekler, akarları diğer köpeklerle (ve kedilerle) yakın temasta buluşturur; bu nedenle, evcil hayvanınızı günlük bakımdan, köpek parklarından ve yatılı tesislerden uzak tutup sorunun çözülüp çözülmediğini görmek için bekleyin. İnsanlar cheyletiella akarlarından olumsuz etkilenebilir, ancak bunlar yaşam döngüsünü insan derisi üzerinde tamamlayamazlar. Sizde veya evinizdeki diğer kişilerde anlık ve küçük cilt tahrişine neden olabilirler, ancak özellikle ılık suyla yıkadığınızda kendini çözecektir.

Köpeğinizi sabunlu temizleyiciyle ayda bir veya iki defadan fazla yıkamamalısınız. Sık banyolar, özellikle şampuanınızda sert kimyasallar veya yapay kokular varsa dengesiz bir PH ve cilt tahrişine neden olabilir. Daha yumuşak bir köpek şampuanı deneyin veya bir ürünün tahriş kaynağı olup olmadığını görmek için birkaç hafta boyunca köpeğinizi yıkamayı bırakın. Köpeğiniz için düzenli olarak profesyonel bakım randevuları alıyorsanız, bir süre bekleyin ve ne olduğunu görün.

Köpek Kepeklenmesi Tedavisi

Her şeyde olduğu gibi, köpeğinizin kepeğinin altında yatan nedenini etkili bir şekilde tedavi etmek için anlamak ve tanımlamak önemlidir. Örneğin, köpeğiniz bir tür altta yatan enfeksiyondan mustaripse, bir tur antibiyotik gerekebilir. Bununla birlikte, kepeğe neden olan basit bir kuru cilt vakası olduğunu düşünüyorsanız, durumu kontrol altına almaya yardımcı olacak bazı şeyler yapabilirsiniz.

Yapmak isteyeceğiniz ilk şey, evcil hayvanınızın uygun şekilde bakımlı olduğundan emin olmaktır. Köpeğinizin düzenli banyoları ve düzenli bir fırça olmalıdır. Bu temiz kalmasına, olası kirletici maddeleri temizlemesine ve köpeğinizin cildindeki yağ üretimini teşvik etmesine yardımcı olur.

Köpeğiniz “yağlı” kepek çekiyorsa, benzoil peroksit, kömür katranı veya selenyum sülfit ile formüle edilmiş bir ürün bulmak istersiniz.

Her iki cilt için formüle edilmiş olan ve aynı zamanda yararlı olabilecek bir şampuan deneyebilirsiniz. Kullanmakta olduğunuz şampuanın pek yardımcı olamadığını fark ederseniz, başka birini denemekten korkmayın. Bazen deneme yanılma bir çözüme ulaşmak için en iyi yoldur.

Diyet sorunları kepek tedavisinde ve önlenmesinde büyük rol oynayabilir. Köpeğinizin derisinin sağlığı da dahil olmak üzere en iyi sağlığı alabilmek için uygun miktarda besini tüketmesi gerekir.

İhtiyacı olanı aldığından emin olmak için A ve E vitaminleri gibi köpeğinizin takviyelerini sunabilirsiniz. Çinko, köpeğinizin bağışıklık sistemini güçlendirirken, A ve E vitaminleri de cildini besler.

Ayrıca, cildinizin ve cildinin sağlıklı kalmasına yardımcı olmak için, köpeğinize Omega 3'lerle yağ asitleri verebilirsiniz. Balık yağı bunun için mükemmel bir seçenektir.

Diğer diyet konuları arasında köpeğinizin her gün yeterince su tükettiğinden emin olmalısınız. Yeterince içmediğini düşünüyorsanız, yemeğine su eklemeyi denemek ya da suyunu meyve suyu gibi lezzetli bir şeyle tatlandırmayı deneyebilirsiniz.

Nem seviyeleri köpeklerde kepeklenmede çok büyük bir rol oynar, bu nedenle bir nemlendirici düşük nemin etkilerini hafifletmeye yardımcı olabilir. Bu özellikle çok kuru bir alanda yaşıyorsanız faydalıdır ve ayrıca nem seviyelerinin doğal olarak düşük olduğu kışın da yararlıdır. Aynı zamanda sizin için de sağlıklıdır.

Bir önceki yazımıza https://www.petcanlar.com/kedilerde-kulak-hareketleri linkinden ulaşabilirsiniz.

Catit Plastik Kedi Mama Kabı

Catit Plastik Kedi Mama Kabı

149.00 ₺
119.20 ₺