Köpek Aşı Takvimi
Uzun zamandır sabırsızlıkla beklediğiniz şirin köpek yavrusu evinize geldi. Köpek sahipleri evlat edindikleri yavruları genellikle 45 -50 günlükken evlat edinirler. Henüz 1,5 aylıkken yuvanıza aldığınız bu tatlı afacanın her şey için size bağımlı olduğunu aklınızdan çıkarmamanız gerekiyor. İster bir yavru patili dost ister bir yetişkin patili dost evlat edinin gitmeniz gereken ilk yer evden önce veteriner hekiminizin kliniği olmalıdır. Bu ziyaret sırasında veteriner hekiminiz patili dostunuzun hem ilk sağlık kontrollerini gerçekleştirir hem de köpek aşı takvimi için gerekli olan düzenlemeleri yapar. Veteriner hekiminiz bu aşı takvimini oluşturmasıyla birlikte köpeğinizin aşı takvimini titizlikle izlemeniz gerekir. Köpek aşı zamanları köpeğinizin yaşına göre değişkenlik gösterir.
Tatlı Afacan Bir Yavruysa
Evinizi sizinle birlikte paylaşacak olan patili dostunuz henüz yavruysa aşıları bitene kadar enfeksiyon kapmaması için sokağa çıkmaması gerekiyor. Bu süre içinde veteriner hekiminizin düzenlediği yavru köpek aşı takvimi elinizden düşmemeli. Patili dostunuz 1 yaşını doldurana kadar olacağı aşılar oldukça önemlidir. Tatlı afacan 6-8 haftalık olduğunda veteriner hekiminiz patili dostunuza ilk aşılarını uygulamaya başlar. Bir yavru afacana yapılması gereken 4 tane temel aşı vardır. Bunlar Karma, Corona, Bordotella ve Kuduz aşısıdır. Karma aşı Adeno, HCC, Parvo, Distamper, Leptospira, Parainfluenza aşılarından oluşur. Bu aşılar sevimli yavru 1 yaşına gelene kadar belli aralıklarla tekrarlanır.
>> Köpek Sağlık ve Bakım Ürünleri
Veteriner Hekiminizin Yaptığı Aşılar Tatlı Afacanı Hangi Hastalıklardan Koruyacak?
Afacan yavrunun aşıları bitene kadar veteriner hekiminizi düzenli olarak ziyaret edeceğiniz aşikar. Veteriner hekiminizin uyguladığı aşıları sevimli köpeğinizi hangi hastalıklardan koruyacağını biliyor musunuz? Parvo, yavru köpekler için ölümöcül tehlike saçan kanlı ishal hastalığıdır. Bulaşıcıdır. Canine Distemper köpek gençlik hastalığıdır ve ölümcüldür. Köpek gençlik hastalığı solunum ve sindirim sistemi üzerinde etkisini gösterir. Yavru köpeklerde bu hastalıktan ölüm oranı yüksektir. Tedavisi olmayan bu hastalıktan sevimli afacanı korumanın tek yolu yavruyken aşılatmak. Kennel Cough köpek boğmacası olarak adlandırılıyor. Bu hastalığa karşı aşılama ile sevimli köpeğinizi korumak en iyi yol. Bronşin veya Bordotella aşısı iki farklı yoldan yapılıyor. Enjeksiyon ile deri altına yapılırsa 3 hafta sonra tekrarı yapılıyor. Eğer, burundan uygulanırsa tekrarına gerek kalmıyor. Bu aşılardan başka annesinden erken ayrılmış yavru köpekler için Puppy DP uygulanıyor. Puppy DP, Canine Parvovirüs ve Canine Distemper aşılarını içeriyor.
Yavru Köpek Aşı Takvimi İçin Uygun Zamanlar Ne Zaman ?
Yavru köpekler için takvim 40 günlükken Puppy DP ile başlıyor. (Gençlik Hastalığı ve Kanlı İshal için ikili aşı) 6 haftalık olduğunda 5’li Karma Aşı ile devam ediyor. Karma Aşı’nın içinde neler olduğunu yukarıda yazmıştık. (Distemper, Parvovirüs, Parainfluenza, Leptospira ve İnf. Laryngotracheitis) 7 haftalık olduğunda Bronşin Aşısı -1, 8 haftalık olduğunda Lyme Hastalığı Aşısı -1,9 haftalık olduğunda ise 5’li Karma Aşı tekrarlanıyor. 10 haftalık olduğunda Bronşin Aşı -2 yi yaptırmak üzere veteriner hekiminizi ziyaret etmeniz gerekiyor. 11 haftalık olduğunda Lyme hastalığı -2 aşısı, 12 haftalık olduğunda Kuduz Aşısı, 13 haftalıkken Coronavirüs Aşısı-1, 16 haftalıkken Coronavirüs Aşısı -2 ve son olarak 24 haftalık olduğunda Karma Aşı’nın 3. Defa tekrarlanması gerekiyor.
Patili Dostunuz Yetişkin Bir Köpekse Aşılar Nasıl Yapılmalı
Eğer, yetişkin bir patili dostu evlat edindiyseniz veteriner hekiminiz O’nun için bir yetişkin köpek aşı takvimi oluşturacaktır. Aynı şekilde yavru olan patili dostunuz 1 yıl dolduğunda genç bir delikanlı veya genç bir kız olacağından aşılarını yinelemeniz gerekir. Veteriner hekiminiz köpek aşı zamanı çizelgesini her yıl yineler. Size de bu çizelgeyi dikkatle izlemek ve patili dostunuzu veteriner hekime götürmek kalıyor. Yetişkin köpek aşı takvimi çizelgesinde veteriner hekiminizin uygulayacağı aşılar; Karma Aşı, Coronavirüs Aşısı, Kuduz Aşısı, Bronşin Aşısı ve Lyme Aşısından oluşur. Bu aşılar her yıl 1 kez tekrar edilir.
Bir Önemli Aşı Daha: İç Parazit Aşısı
İç parazit aşısı hem köpeğiniz hem de sizin açınızdan oldukça önemli bir aşıdır. Köpeğiniz ister yavru bir patili dost olsun ister yetişkin bir köpek olsun iç parazit tedavisini üç ayda bir düzenli olarak uygulamanız gerekir. Bu aşıyı veteriner hekiminize enjeksiyon olarak uygulatabileceğiniz gibi patili dostunuzun canının yanmasını istemiyorsanız tablet halinde kendiniz de verebilirsiniz. İç parazit uygulamasını doğru biçimde yapabilmeniz için patili dostunuzun kilosunu doğru olarak bilmeniz gerekir. Patili dostunuz 10 kg’ın altındaysa 1 tablet, kilosu 10 kg üzerindeyse her 10 kg için 1 tablet olmak üzere köpeğinizin kilosuna göre iç parazit tabletlerini patili dostunuza yedirebilirsiniz. Örneğin, patili dostunuz 40 kg ise 4 tane iç parazit tableti yedirmelisiniz.
İç Parazit Aşısının Önemi Nedir?
İç parazit aşısı patili dostunuzun sindirim sisteminde bulunan tenya, kancalı kurt ve şerit gibi iç parazitlerden korunmasına ve sağlıklı bir sindirim sistemine sahip olması için uygulanıyor. İç parazit aşısının yanı sıra patili dostunuzun dış parazitlerden (bit,kene,pire gibi) korunması için 3 ayda bir dış parazit aşısı mutlaka uygulamanız gerekir. Onların sağlığı için köpek aşıları zamanında uygulanmalı.
Patili Dostunuzun Aşıları Hakkında Bilmeniz Gerekenler
Köpek aşıları hakkında bilmeniz gereken bazı noktalar bulunuyor. Köpek aşıları patili dostunuzun vücut ısısının yükselmesine, patili dostunuzun ateşinin çıkmasına yol açabilir. Böylesi durumlarda paniğe kapılmamalısınız. Bu patili dostunuzun vücudunun verdiği fizyolojik bir tepkidir ve son derece normaldir. Ancak daha ciddi ateşlenme durumlarında hemen veteriner hekiminize başvurmanız gerekir. Elde, cepte veya çantada taşınan aşıların kesinlikle uygulanmaması gerekir. Patili dostunuzu evinizde aşılatacaksanız, aşıların buz bataryasıyla veya buz kalıbıyla taşınmış olmasına dikkat edin. Patili dostunuza yaptırdığınız aşıları mutlaka sağlık karnesine kaydettirin ve aşıyı yapan veteriner hekime imzalattırıp onaylatın. İleride patili dostunuz ile yurt dışına çıkmanız gerektiğinde gideceğiniz ülkenin ilgili birimi patili dostunuzun aşı bilgilerini sizden isteyecektir. Patili dostunuzun aşıları bitene kadar köpeğinizin başka köpeklerin yanına yaklaşmasına izin vermeyin hatta sokağa çıkarmamak en doğrusu..Sevimli afacanın aşıları tamamlansa ile aşılanmamış köpeklerle temastan kaçının. Yerden bir şey yemesine izin vermeyin. Başka köpeklerin dışkısıyla temas etmesine kesinlikle izin vermemelisiniz.
Köpek Aşı Fiyatları Ne Durumda?
Eğer, evinize bir can dost aldıysanız O’nun için hiçbir masraftan kaçınmamanız gerekir. Çünkü evinizde yaşadığına göre aileden biri ve O’nun da sağlığına önem vermeniz gerekiyor. Sağlığı ile ilgili bazı fiyatlar yüksek gelebilir. Buna köpek aşı fiyatları dahil. Köpek aşı fiyatları gittiğiniz veteriner hekimin ücret tarifesine ve yaptırmayı planladığınız aşı miktarına göre değişiklik gösterir. Patili dostunuzu evlat edindiğiniz ilk günden itibaren O’nun için hatırı sayılır bir bütçe ayırmanız, O’nunla çocuğunuz gibi ilgilenmeniz gerek. Eğer, köpek aşı fiyatlarını yüksek bulduğunuz için patili dostunuza gerekli aşıları yaptırmazsanız bu kez aşı fiyatından daha fazla parayı O’nun iyileşmesi için harcarsınız, ayrıca patili dostunuz için çekeceğiniz vicdan azabı da var. Bakımını ve aşılarını tam olarak yaptırdığınız patili dostunuzla neşeli, eğlenceli ve mutlu günler …
Bir önceki yazımıza https://www.petcanlar.com/muhabbet-kusu-nasil-konusturulur link üzerinden ulaşabilirsiniz.