Kapat
x

Kedilerde FIP Hastalığı | Belirtileri Nelerdir, Nasıl Tedavi Edilir?

Kedilerde FIP hastalığı, korona virüsün mutasyona uğraması ile ortaya çıkan viral bir hastalıktır. Tehlikeli sonuçlar doğurabilmektedir. FIP'in anlamı "kedi enfeksiyoz peritoniti"dir. Her ne kadar Koronavirüs olarak adlandırılsa da, bizim bildiğimiz ve insanlarda olan Koronavirüs'ün aynısı değildir. Islak ve kuru formlara sahip olabilen FIP hastalığı kedilerde hayati tehlikelere sebep olabilmektedir. Kedilerde genellikle ishale sebep olan bu hastalığın ilerleme olasılığı da mevcuttur.

FIP yaklaşık olarak kedilerin %10'unda çoğalma ve ilerleme göstermektedir. Bu da kedide bulunan DNA sistemi ile Koronavirüs'ün farklı bir etkileşime girebilmesiyle oluşmaktadır. Eğer hastalık ilerlediyse kedilerin böbreklerinde, beyinlerinde ve karınlarında enfeksiyonlar oluşabilmektedir. Bulaşıcı bir hastalık değildir.

FIP Hastalığının Belirtileri Nelerdir?

Kedilerin geneli FIP hastalığına yakalandıklarında herhangi bir belirti göstermezler. Zaten çoğu kedi bu hastalığı hemen atlatmaktadır ve bazı kedilerde belirtiler ilerlemektedir. Bunun yanı sıra bazı kediler hapşırabilir, gözleri sulanabilir veya burun akıntısı yaşayabilirler. Bazı kediler ise ishal olabilirler. Hastalığın ilk belirtileri arasında; iştahsızlık ve buna bağlı olarak kilo kaybı, depresyon ve ateş gibi semptomlar görülebilir.

Islak ve kuru formlarda görülebilen bu hastalık, birbirlerine de dönüşebilmektedir. Islak formda olan FIP hastalığı karın içinde sıvı birikmesine ve karında şişmeye sebep olur. Göğüslerinde de su birikmesine sebep olan ıslak formda FIP sonucunda kediler nefes darlığı yaşayabilmektedir. Ayrıca kan damarlarında da hasara yol açabilen bu hastalık karın ve göğüste enfeksiyon oluşmasına sebep olabilir.

Kuru formda FIP'de ise kedilerin kan damarlarının çevresinde enfeksiyon ve iltihaplı lezyonlar oluşabilir. Beyin, karaciğer, böbrek ve akciğer gibi organları etkileyebilen kuru formda FIP, kedilerin nöbet geçirmesine de sebep olabilmektedir. Bazı durumlarda kediler değişik davranışlar da sergileyebilmektedir. Kedinizde aşırı susama, devamlı idrar yapma, kusma, sarılık veya kilo kaybı gibi rahatsızlıklar fark ediyorsanız bunlar FIP hastalığının belirtileri olabilir. Hem ıslak hem de kuru formdaki belirtilerde veterinere giderek kedinizin sağlık durumunu kontrol ettirmenizi öneririz.

FIP'nin Teşhisi Nasıl Yapılır?

FIP hastalığının teşhisi oldukça zordur. Yukarıda anlattığımız belirtileri gösteren bir kediniz varsa onu veterinere götürerek hastalığın teşhis edilmesini sağlayabilirsiniz. FIP hastalığının teşhisindeki sorunlardan birisi de tanı koyulurken hastalığın başka hastalıklarla karıştırılabiliyor olmasıdır.  Genellikle kedilerin karın veya göğüs kısmında sıvı birikmesi olduğunda, veterinerler ileri bir tetkik yapılması gerektiğini düşünerek daha fazla test yapmaktadır. Bunun sonucunda beyaz kan hücrelerinde az veya çok kan hücresinin olması, göz veya dişlerde sararma ve kanda yüksek protein konsantrasyonlarının bulunması ile veterinerler teşhislerini FIP olarak koyabilmektedir. Ardından veterinerler röntgen veya ultrason çekerek ve imnünoperoksidaz testi yaparak hastalığın tanısını güçlendirmektedir.

Peki FIP'nin Tedavisi Nasıl Yapılır?

FIP hastalığının tedavisinde kullanılmak için antiviral ilaçlar bulunmaktadır. Bunun yanında antiviral ilaçların uzun dönemli etkileri ile ilgili net bilgiler bulunmamaktadır. Ayrıca bu ilaçların etkinliği ile ilgili de bilgiler net değildir. FIP'nin tedavisinde kedilerin vücutlarında bulunan sıvıların drenajı ve kan transfüzyonu gibi yollara da başvurulmaktadır. Bu tedavi yöntemleri arasında kediniz için en iyi olanı veteriner hekiminiz kediniz için uygulayacaktır.

Kedilerde FIP Hastalığı Engellenebilir Mi?

Bu hastalığın önlenmesi için kedinizin Koronavirüs enfeksiyonunu kapmaması gerekmektedir. Genellikle fazla kedinin olduğu yerde bu virüsün bulaşma ihtimali de artmaktadır. Kediler arasında virüs bulaşımı dışkı veya tükürük yolu ile gerçekleşmektedir. Tekrar hatırlatmamız gerekirse Koronavirüs'ün bulaştığı her kedi FIP değildir. Eğer bu virüs kedide mutasyon geçirirse FIP olmaktadır. Kedilerinizi düzenli olarak veterinere götürerek oluşabilecek çeşitli hastalıkları erken teşhis ile önleyebilirsiniz. Kedinizin yaşadığı ortamı ve kedinizin bakımında kullandığınız ürünleri temiz tutarak da hastalıklardan korunmasını sağlayabilirsiniz. Kedi tuvalet ve aksesuarlarında bulunan kum temizleme küreği gibi malzemelerle kedinizin tuvaletini düzenli bir şekilde temizlemelisiniz. Petcanlar'dan alabileceğiniz en kaliteli  mama kaplarını kullanabilirsiniz.

Marina Aktif Karbon 200 Gr

Marina Aktif Karbon 200 Gr

179.00 ₺
161.10 ₺
Fat Cat Tadpole Kedi Oltası 92 Cm

Fat Cat Tadpole Kedi Oltası 92 Cm

486.00 ₺
437.40 ₺