Kapat
x

Kedi ve Köpekler Üşür mü?

Havalar soğuduğu zaman bizler çok üşüyoruz. Aklınızdan  “kedi ve köpekler üşür mü” diye geçirdiyseniz hemen cevap verelim; Evet, üşürler!  Hem de çok. Kedilerin sıcağı çok sevdikleri soğuk havalarda da üşüdükleri bilinir ama yaygın bir inanışla köpeklerin üşümediği söylenir. Peki köpekler de kediler gibi üşür mü? Evet, köpekler üşür hem de çok üşür. Eğer, köpeğiniz bir Sibirya Kurdu, Alabay veya Sivas Kangalı gibi doğuştan soğuğa dayanıklı bir ırka mensup değilse soğuk havadan fazlasıyla etkilenir. Patili dostlarımızı soğuktan korumak için neler yapmamız gerekiyor, onların üşümemesini sağlamanın yollarını sizler için derledik.

Kedilerin Vücutları Sıcak Duruyor Ama

Kedilerin vücutlarına her dokunduğumuzda onları sıcak olarak hissediyoruz. Bunun nedeni kedilerin üşümemesi değil elbette ki.. Onları sıcak olarak algılamamızın nedenlerinden biri kedilerin vücut sıcaklıklarının bir insandan iki derece daha yüksek olmasından kaynaklanıyor. Kedilerin sıcak olmaları üşümediklerinin bir göstergesi değil.  Kediler, soğukta sizin kadar üşüyor. Kediler üşüdüklerinde biz insanlar gibi titriyorlar. Kedi dostlarımız kış gelmeden önce tüylerini soğuk hava şartları için değiştirirler, kendilerince kış mevsimine önlem alırlar ancak onların bu önlemleri kış aylarının dondurucu soğuğuna yeterli gelmez. Kediler yaradılıştan sıcağı seven canlılar oldukları için her zaman sıcağın olduğu yere giderler. Yazın en sıcak günlerinde bile verandada güneş ışığı altında yatan kedinizi görebilirsiniz. Kedi dostlarımız ısıya dayanıklı olmalarına rağmen soğuğa karşı dayanıksızdır.

Kedi Dostlarımızı Soğuk Havalardan Nasıl Koruyabiliriz?

Evden hiç çıkmayan yaşam alanı ev olan kediler bile soğuğu hissederler. Tıpkı insanlar gibi bazı kedi dostlarımız soğuk havada diğer kedilerden daha fazla üşürler. Özellikle yaşlı kediler, yavru kediler ve hasta kediler soğuk havada daha çok üşür. Evinizde her ne kadar ısıtma sistemi çalışıyor olsa da soğuk havalar için kedinize açık ısıtmalı bir kedi evi alarak soğuktan koruyabilirsiniz. Kalorifer peteğine asacağınız kedi yatağı kedinizin çok hoşuna gidecektir. Ayrıca, kedinizin yatağına bebek battaniyelerinden sererek ısınmasına yardımcı olabilirsiniz. Sevimli dostunuzun soğuktan etkilenmesini istemiyorsanız onun beslenmesine de dikkat etmeniz gerekir. İyi beslediğiniz sevimli dostunuz soğuktan çok fazla etkilenmeyecektir.

Köpek Dostlarımız Üşüyor Mu?

Evimizde beslediğimiz köpek dostumuz da bizim kadar üşüyor. Köpek dostlarımızın üşüme eşiği bizimle aynı değil ama bazı köpek cinslerinin üşüme eşiği bize oldukça yakın. Özellikle süs köpeği olarak adlandırılan küçük ırk köpeklerin derileri soğuğa karşı son derece dayanıksızdır. Dolayısıyla sizin üşüdüğünüz ortamda köpek dostunuz da üşüyecektir. Ev arkadaşınız küçük ırk bir köpekse üşümemesi için daha fazla özen göstermeniz gerekiyor. Küçük ırk köpeğinizin soğuktan etkilenmemesi için bazı önlemler alabilirsiniz. Örneğin, küçük ırk köpekler için hazırlanmış olan kazaklardan ve ceketlerden sevimli dostunuza alarak giydirebilirsiniz. Eğer, sevimli dostunuza kıyafet giydirmek zor olabilir ancak elbise giymeye küçükken alıştırırsanız onu soğuktan koruyabilirsiniz. Evinizdeki ısıtma sistemi şömine veya soba tarzı bir ısıtma sistemi ise gerekli önlemleri de almanız gerekir.  Ayrıca, sevimli dostunuz küçük ırka mensup bir köpekse kış aylarında bir yerden bir yere giderken sevimli dostunuzu köpek taşıma çantası içerisinde taşımanız oldukça etkili bir yöntem olacaktır.

Sevimli Dostunuzun Üşüyüp Üşümediğini Nasıl Anlarsınız?

Küçük ırk köpeklerin soğukta çok üşüdükleri bir gerçek ama büyük ırk köpek dostlarımız da soğuk kış aylarında üşüyor. Tek katmanlı tüy yapısına sahip olan köpekler, açık renk tüylü köpekler, yaşlı ve zayıf köpekler ve sağlık sorunu olan köpekler daha çok üşür. Peki sevimli dostunuzun üşüyüp üşümediğini nasıl anlarsınız? Hava soğuk olsa da sevimli dostunuzun sağlığı için onu yürüyüşe çıkarmanız gerekiyor. Yürüyüşe çıktıktan bir süre sonra sevimli dostunuz titremeye başlıyorsa büyük olasılıkla üşüyordur. Sevimli dostunuz normalden daha yorgun, hareketsiz ve sürekli uykulu görünüyorsa üşümüş olduğunu anlayabilirsiniz. Sevimli dostunuz kıvrılarak yatıyorsa üşümüştür. Burnunu patilerinin arasına sokarak uyuması üşüdüğünü gösterir. Eğer, sevimli dostunuz kış aylarında kilo kaybetmeye başladıysa vücut ısısını korumak için harcadığı enerji aldığı enerjiden daha düşük demektir. Sevimli dostunuz üşüyorsa yürüyüşe çıkmak istemeyebilir. Sevimli dostunuzu evinizde besliyorsanız evinizin ısıtma sistemi ve mamasında veteriner hekiminize danışarak yapacağınız dengeli bir artışla sevimli dostunuzun üşümesini engelleyebilirsiniz. Büyük ırk köpekler kıyafet giymeyi çok sevmeseler de elbise giydirmeyi deneyebilirsiniz.

Sevimli Dostunuza Bahçenizde Bakıyorsanız

Sevimli dostunuza soğuk kış aylarında bahçede bakmak büyük risk taşıyor. Kış aylarının dondurucu soğuklarında özellikle de geceleri sevimli dostunuzu dışarıda bırakmanız çok üşümesine dolayısıyla vücut direncinin düşmesine ve hastalanmasına yol açabilir. Bu yüzden bahçede baktığınız sevimli dostunuzu soğuk kış gecelerinde eve almanız oldukça iyi bir önlemdir. Eğer, sevimli dostunuzu eve alamıyorsanız ona sıcak olacak bir ortam hazırlamalısınız. Sevimli dostunuzun mamasının ve suyunun donmamasını sağlamaya özen göstermelisiniz. Sevimli dostunuzun mutlaka bir kulübesi  olmalıdır. Kulübenin sevimli dostunuzu soğuktan koruyacak, kar ve yağmur yağışlarından onu koruyacak izolasyonlu bir kulübe olması şarttır. Sevimli dostunuzun kulübesi onun boyuna uygun olarak ne büyük ne de küçük olmalıdır. Sevimli dostunuzun kulübesini konumlandıracağınız yer kuzeye bakmamalıdır.

Bahçede Baktığınız Sevimli Dostunuza Uygun Bir Yatak Seçmelisiniz

Sevimli dostunuza bahçede bakıyorsanız ona dış mekanlar için tasarlanmış olan su geçirmez ve ısıtıcı özellikteki yataklardan almanız onun üşümesini azaltabilir. Sevimli dostunuzun yatağına havlu ve battaniye gibi tekstil ürünleri yerleştirmeniz bu ürünlerin suyu çekeceğinden sağlıksız bir ortam oluşmasına yol açar. Bunun yerine, yatağına saman ve sedir ağacı talaşları seçmeniz daha uygun olur. Sevimli dostunuzu ister evde besleyin ister bahçede besleyin kış aylarında tıraş ettirmemelisiniz. Bahçenizde baktığınız sevimli dostunuzun suyunu kış günlerinde gün içinde birkaç defa kontrol ederek donmuş olan suyunu tazelemeniz gerekir. Böylece sevimli dostunuzun günlük su ihtiyacını karşılamış olabilirsiniz. Ayrıca, bahçenizde beslediğiniz sevimli dostunuza akşam saatinde verdiğiniz mama miktarını arttırdığınızda üşümesini engellemiş olursunuz. Bunun yanı sıra sevimli dostunuza veteriner hekiminizin önereceği  vitamin ve mineral destekleri verebilirsiniz.

Sokak Kedileri ve Köpekleri İçin Ne Yapılabilir?

Evimizin içindeki kedi ve köpek dostlarımızı soğuktan korumak, onları ısıtmak için pek çok yola başvuruyoruz  ancak sokakta yaşayan sevimli dostlarımız için durum çok farklı. Sokakta yaşayan sevimli dostlarımız için uygun gördüğünüz bir yere  boş bir yoğurt kabı içinde yiyebilecekleri mama veya evinizdeki yemeklerin artıklarını bırakabilirsiniz. Kışın sokaktaki sevimli dostlarımız için su bulmak yaz ayları ile aynı oranda zorluk taşıyor. Mama verdiğiniz yoğurt kabının yanına su koyarak onlarında su kaybını önlemeye çalışabilirsiniz. Ancak soğuk havalarda suyun donmasına karşı önlem almak için sokaktaki sevimli dostlar için koyduğunuz suya birkaç damla zeytinyağı damlattığınızda suyun donmayacağından emin olabilirsiniz. Ayrıca, çeşitli kurumlar tarafından yılın belli dönemlerinde bedava olarak dağıtılan mukavva kedi ve köpek klubesi alarak uygun köşelere bırakabilir, soğuktan korunmalarını sağlayabilirsiniz. Kış aylarında sokak kedileri ısınmak ve uyumak için arabanızın motoruna yakın yerlere kadar ilerleyip kaportada yatabilir. Arabanızı çalıştırmadan önce motorun olduğu yerdeki kaputa vurduğunuzda sevimli sokak kedisi oradan çıkacaktır.

Bir önceki yazımıza https://www.petcanlar.com/kopek-asi-takvimi link üzerinden ulaşabilirsiniz.

Lepus Dolce Premium Yatak Yeşil XLarge

Lepus Dolce Premium Yatak Yeşil XLarge

1,850.00 ₺
1,665.00 ₺