Kapat
x

Kedi Mırıldanması

İşiniz gereği günleriniz stres içinde mi geçiyor? Stresten kurtulmanın binlerce yolu var. Stresten kurtulmak için evinize tatlı bir pisicik almayı düşünür müsünüz? Zihninizden “Kedi benim stresimi nasıl giderir” diye geçirmeyin. Evinize ev arkadaşı olarak alacağınız şirin bir pisicik kucağınızda  mutluluktan ve keyiften çıkaracağı “mırrr” sesleriyle ruhunuzu dinlendirir. İşten yorgun argın döndüğünüzde duyacağınız mutlu bir kedi gırlaması tüm yorgunluğunuzu alır, kalbinize masaj yapar.  Unutmayın ki bilim adamlarınca kedi mırlamasının bir ilaç ve müzik parçası gibi yatıştırıcı etki yaptığı çoktan kanıtlandı. Kedi mırıltısı, hem kulak yoluyla hem de deriye yakın sinir uçları kanalıyla mutluluk veriyor. Yaşamınıza dahil edeceğiniz bir pisiciğin  size tos atarken çıkaracağı “mırr” sesleri ile bütün stresinizi atabilirsiniz. Sahi neden mırldanıyor bu pisicikler ? İşte neden mırıldandıkları hakkında birkaç ipucu…

>> Kedi Tırmalamaları

Pisicik Neden Mırıldanıyor? 

İster inanın ister inanmayın ama ne veteriner hekimler ne de bilim adamları pisiciklerin neden gırladığını ortaya çıkarabilmiş değil. Pisiciğiniz bir titreşim ile mırıl mırıl sesler çıkarıyor. Sevgili tırmıklar ya gırtlaklarını ve diyaframlarını titreterek bu sesi çıkarıyor veya göğüs bölgelerindeki kan damarlarını titreterek mırıldanıyorlar. Yaygın inanışa göre pisicikler mutluluklarını göstermek için mırıldanıyor ama işin aslı öyle değil …  Pisicikler sadece memnuniyetini belirtmek için mırıldanmıyor. Pisicikler mutsuzken ve acı çekerken de mırlıyor. Pisiciğiniz bebek bekliyorsa doğum yaparken mırıldanabilir. Eğer “benim pisim kısır” diyorsanız pisiciğiniz acı çekiyor olabilir. Pisicik acı çekiyorsa mırlayarak acılarını azaltmaya yönelik bir terapi gerçekleştirmesi muhtemel. Pisiciklerin mırlamaları aslında bir mutluluk eylemi ama aynı zamanda bir rahatlama eylemi … Pisicikler mırlayarak kendilerini rahatlatıyor ama pisiciklerin çıkardığı bu sihirli mırıltıların insan üzerinde de etkisi var. Kedi mırlaması ekşi sözlüğe baktığınızda rahatlatıcı olarak açıklanıyor. Kısacası pisicikler doğuştan anti-depresan!

Pisicikler Hırlar mı ? 

Pisicik severler kedi hırlaması seslerinin ünlü olduğunu bilirler. Kedicikler kuş gibi ötmelerinin yanı sıra köpek gibi hırlarlar. Kedi hırlaması aslında kedi tıslamasına benzer. Ama tıslamadan daha yüksek sesli ve daha yoğundur. Sizin yere göğe koyamadığınız tatlı pisiciğiniz hırlıyorsa ağrısı olabilir veya gergin olabilir. Dışarıdan duydukları yabancı bir ses karşılığında da hırlayabilir. Pisiciğiniz hırlıyorsa sevmeyi deneyebilirsiniz. Siz pisiciğin bir yerine dokunduğunuzda hırlıyorsa o bölgede bir ağrısı olabilir, böyle bir durumda vakit kaybetmeden veteriner hekiminizin kliniğine uğramanızı salık veriyoruz. Kedinin hırıltılı nefes alması tehlikeli bir durum olduğuna işaret olabilir. Pisiciğiniz hırıltılı nefes alıyorsa pisiciğiniz solunum yolları enfeksiyonuna yakalanmış olabilir. Bunun yanı sıra pisiciğinizin kalp problemi de olabilir. Bunun net teşhisi bir veteriner hekim muayenesi ile belirlenebilir. Pisicikler veterinere gittikleri zaman kucağınıza çıktıklarında mırlayabilirler ama hırıltılı nefes alması kötü bir durumun olduğunu işaret edebilir. Bu nedenle pisiciğinizin hrıltılı bir şekilde nefes alıp verdiğini hissederseniz birlikte veteriner hekiminize kısa bir ziyaret gerçekleştirmeniz gerekir. 

Pisiciğiniz Uyurken Mırıldanıyor mu? 

Zihninizden “Kediler uyurken neden mırıldar” sorusu geçiyorsa cevabı çok basit! Pisiciğiniz uyurken rüya görüyor. Pisicikler uyurken tıpkı insanlar gibi rüya görürler. Rüya görürken hafif hafif mırıldanırlar. Rüyalarında ne gördükleri bilinmez ama büyük olasılıkla bir av peşinde veya oyuncağının peşinde koşuyordur. Tatlı pisicik rüyasında peşinde koştuğu kelebeği avladıysa uyurken mırıldanmaya devam eder. Kelebeği avladığına göre ondan mutlusu yok! Pisicikler uykularında mırıldandıkları gibi horlarlar. Pisiciğiniz derin bir uykuya daldığı zaman onun horladığına şahit olabilirsiniz. Kediciğinizin horlamasının bir sağlık problemini yansıtıp yansıtmadığını merak ediyorsanız hemen söyleyelim; çoğu zaman pisiciğinizin horlaması bir sağlık problemini işaret etmez. Fakat pisiciğinizin horlaması ile birlikte iştah kaybı, burun akıntısı ve aksırma gibi problemler varsa hemen veteriner hekiminize … Veteriner hekiminiz bu durumu üst solunum yolları olarak adlandırabilir.  Pisiciğiniz şiddetli bir şekilde horluyorsa ve uyanıkken bile sesli nefes alıp veriyorsa, öksürüyorsa daha ciddi sağlık problemleri olabilir 

Pisiciğiniz Titriyorsa 

Pisiciğiniz mutlu olduğunu size göstermek için mırıldanıyor, ayaklarınıza sürtünüyor türlü oyunlar yapıyor. Peki ya titriyorsa? Kediler neden titrer biliyor musunuz? Gelin, bu sorunun cevabını arayalım. Pisiciklerin hiçbir hareketi tesadüf değildir, dolayısıyla pisiciğinizin davranışlarında herhangi bir değişiklik fark ettiyseniz bunu ciddiye almalısınız. Öncelikle pisiciklerde titreme normal bir davranış değildir.  Pisicikler bizim gibi üşüdükleri zaman titreyebilirler. Soğuktan titreyen bir pisiciği ısıttığımızda titremesinin önüne geçebiliriz ama ya başka bir sorun varsa? Pisiciklerin üşümesinin dışında titremelerinin pek çok nedeni var. İşte pisiciklerin üşümelerinin dışında titremelerinin nedenleri … 

Pisiciğinizin Şekeri Düştüyse … 

Şeker hastalığı sadece biz insanlarda görülüyor sanmayın. Pisicikler ve kuçular da bu hastalığın pençesine yakalanabiliyor. Eğer, pisicikler üşümüyorsa kediler neden titrer sorusunun cevabı hipoglisemi olabilir. Daha açık bir ifadeyle pisiciğinizin kan şekeri düşmüş olabilir. Hipoglisemi genellikle tıpkı insanlarda olduğu gibi pisiciğiniz uzun süre mamasını yemediğinde ortaya çıkar. Pisiciğiniz kabızsa veya ishalse, kusuyorsa veya hasta olduğu için iştahsız olup yemek yemiyorsa pisiciğinizin kan şekeri düşebilir. Pisiciğinizi çeşitli yollarla bir şeyler yemeye ikna edebilirseniz kan şekeri yükselir. Böylece pisiciğinizin titremesi kesilir, tekrar mırlamaya başlayarak ruhunuzu dinlendirir. 

Pisiciğinizin Ateşi Yüksek Olabilir mi? 

Sadece biz insanların ateşi yükselmiyor. Kediniz titriyorsa ateşi yükselmiş olabilir. “Kedilerin ateşi yükselir mi” demeyin, pisiciğinizin ateşi 41 dereceye yükseldiğinde hipertermi yani vücut sıcaklığının aşırı yükselmesi meydana gelir. Pisiciğiniz titriyorsa ateşi yükselmiş olabilir. Ateşin yükselmesi beraberinde titremeyi getirir. Pisiciğin ateşi olduğunu düşünüyorsanız poposundan derece ile ateşini ölçmeniz gerekir. Pisiciğin ateşi 39 derecenin üzerindeyse doğru veteriner hekime...

>> Kedi Tırnak Makasları

Pisiciğinizin Vücut Sıcaklığı Düştüyse 

Pisiciğinizin ateşi yükseldiği için titriyor olabilir. Ama kedilerde titreme neden olur sorusunun bir diğer cevabı vücut ısısının düşmesi olarak açıklanır. Pisiciğin vücut sıcaklığı yani ateşi düştüyse titriyor olabilir. Ateş düşüklüğü diğer adıyla hipotermi pisicikler için çok tehlikelidir. Pisiciğinizin ölümüyle sonuçlanabilir. Pisiciğiniz yavru veya yaşlı bir kedicikse vücut ısılarını düzenlemekte yetişkin kedicikler kadar başarılı olamaz. Yavru ve yaşlı kediciklerde vücut ısısının düşmesi daha yüksek oranlardadır. 

Pisiciğinizin Acı Çekebileceğini Düşündünüz mü? 

Kedi gırlaması veya mırlaması pisiciklerin mutlu oldukları zaman gösterdikleri davranışlar arasında bulunuyor. Pisicikler acı çektikleri zamanlarda mırıldanmalarının yanı sıra titrerler. Pisiciğinizin vücudunun herhangi bir yeri acıyor veya ağrıyorsa titreyebilir. Kediciğinizin titremesinin acı yüzünden olduğunu düşünüyorsanız pisiciğinizin vücudunu yumuşak hareketlerle elinizle muayene ederek neresinin acıdığını bulmaya çalışmanız gerekir. Pisiciğin neresinin acıdığını bulsanız da bulamasanız da veteriner hekiminizi ziyaret etmeniz gerekir. 

Pisiciğiniz Streste Olabilir mi ? 

Pisiciğiniz titriyorsa stres altında olabilir. Evet! Kedicikler de strese giriyor! Pisiciğiniz stresli veya aşırı endişeliyse kedi sinir boşalması olarak bilinen durumu yaşayabilir ve bu durum nedeniyle titreyebilir. Pisiciğin stres altında olduğunu düşünüyorsanız, strese girmesine neden olan faktörü hızla ortadan kaldırdığınızda pisicik tekrar eski haline dönecektir. Pisiciğin strese girmesinin pek çok nedeni vardır. Bunlar arasında, banyo yapmak, traş olmak, mamasının değişmesi, kirli kum kabı, farklı kum kullanılması gibi nedenler sayılabilir. Pisiciğinizin bütün sorunlarını ortadan kaldırdıysanız ve mırlıyorsa  bu mırıldama sizinle ne kadar mutlu olduğunu göstermek içindir. Pisiciğinizle ruhunuza masaj yapan bol “mırrr” lı günler ….

Bir önceki yazımıza https://www.petcanlar.com/kediler-icin-gerekli-vitaminler-icerikleri link üzerinden ulaşabilirsiniz.