Kapat
x

Kedi Kumu Neye Göre Seçilir?

Kediler en popüler evcil hayvanlar arasındadır. Bu sevimli dostlarımız birçok zaman yalnızlığımızı gidermeye yardımcı olur ve hayatımıza renk getirir. Bu sevimli dostlarımızın bakımı bazı hayvan sahipleri için zor gelebilir ancak püf noktaları bilindiğinde bu o kadar da uğraştırıcı değildir.

Kedi bakımı denildiğinde ilk akla gelen konu hiç kuşkusuz kedi kumudur. Köpeklerin aksine kedileri tuvalet ihtiyaçları için dışarı çıkarmayız. Bu sebeple, kediler bu ihtiyaçlarını evin içinde gidermek zorundadır.

Kedi kumu ve onun içinde bulunduğu kum kutusu kedi bakımının en önemli parçalarından biridir. Sizin için en iyi kum kutusunu seçmek ve nereye koyacağınızı bulmak zorlayıcı olabilir. Böyle bir şeyin konulması için en iyi yer neresidir? Daha önce evde kedi beslediyseniz bu alanda tecrübe sahibisinizdir. Ancak ilk kez evde kedi besliyorsanız kedi kum kutusuyla ne yapmanız gerektiğine dair birkaç ipucuna ihtiyacınız olabilir.

Kedilerin kum kutusu eğitimi ve günlük kum kutusu kullanımı söz konusu olduğunda deneyimli bir kişi ile yeni başlayan biri arasında farklar söz konusu olabilir. Ancak yine de, gerekli araştırmayı yapan herkes bu alanda doğru adımları atacaktır. Bu yazıda, kedi kumu alımında ve kullanımında dikkat etmeniz gereken önemli noktaları bulabilirsiniz.

Ne Tür Bir Kutu?

Kediniz veya yavru kediniz önceki sahibi tarafından bir kum kutusuna eğitilmişse, ne tür bir kutunun kullanıldığını bulun ve aynısını satın alın (kediniz eğitildikten sonra her zaman yeni bir kutuya geçiş yapabilirsiniz). Değilse, evinizde kullanacağınız en uygun kutuyu belirlemek için biraz araştırma yapın.

Kum kutuları çeşitli şekil ve stillerde gelir, ancak dikkate alınması gereken en önemli faktörlerden biri büyüklüktür. Yavru kediniz bir kediye dönüşecek ve yetişkin kedilerin işle ilgilenmek için geniş ve rahat bir alana ihtiyacı var.

Yeni kum kutusunda göz önünde bulundurulması gereken başka bir şey erişilebilirliktir. Kaplanmamış bir kum kutusu, kedinizin kolayca içeri ve dışarı tırmanabileceği kadar düşük taraflara sahip olmalıdır. Bir kukuletalı (veya üstü kapalı) kum kutusu, geniş bir giriş kapısına sahip olmalıdır. Buradaki anahtar giriş kolaylığıdır. Eğer kedinizin kum kutusuna girmesi zahmete girerse, bunu yapma olasılıkları o kadar az olacaktır.

Ve unutmayın: Kediler asla kum kutularını paylaşmamalıdır. Bazı uzmanlar, evinizdeki kum kutuları sayısının, sahip olduğunuz kedi sayısı ile eşit veya bir fazla olması gerektiğini önermektedir. Eğer iki kediniz varsa, iki ya da üç tane kum kutunuz olmalıdır.

Kutunun Yeri

Kedinizin kum kutusunun yeri önemlidir. Dikkate alınması gereken bazı noktalar şunlardı:

-        Kum kutusunu evin gürültüsüz veya diğer dikkat dağıtıcılarının yanı sıra dağınıklık veya engellerden arındırılmış bir alana yerleştirin. Banyo molası vakti geldiğinde, kediler biraz sessiz ortamı ve mahremiyeti tercih eder.

-        Kum kutusunu asla kedinizin yiyecek ve suyunun yanına koymayın.

-        Kediler bir kum kutusunun mevcut olduğunu öğrendikten sonra, belki de ev bitkileri hariç, onu evdeki herhangi bir yüzeyden daha fazla kullanacaklardır. Kediniz bir bitkinin toprağını sıklıkla eşelemeye çalışabilir, bu nedenle kum kutusu eğitimi sırasında ev bitkilerini ulaşamayacağı bir yerde tutun veya toprağı kalay folyo ile kapatın.

-        Kediniz veya yavru kedi daha önce kum kutusu eğitilmişse, ne tür bir kum kullandığınızı öğrenin, böylece bunları kullanabilirsiniz. Bu kumu sevmediğiniz takdirde, yavaş yavaş yenisine geçebilirsiniz, ancak eğitim açısından tanıdık bir kum çeşidi en iyisidir.

Kum Seçimi

Yeni bir kum seçerken, göz önünde bulundurmanız gereken bazı noktalar şunlardır:

-        Kokusuz, emici ve bulabildiğiniz kadar tozsuz bir kum seçin. Toz içeren litreler, kedi kazarken toz solunduğunda kedilerde solunum sorunlarına neden olabilir.

-        Kum kutusu kokularını maskelemek için kokulu kum satın almak isteyebilirsiniz. Bu kokulu kumların çoğu kediler için çok güçlüdür ve kediniz kokuyu önlemek için başka yerlerden uzaklaştırmayı seçebilir.

-        Birçok kedi sahibi, hem katı hem de sıvı atığın günlük olarak çıkarılması daha kolay olduğu için topaklanma yerine um atmayı tercih eder. Bu bir tercihtir ve hangisinin sizin ve kediniz için diğerinden daha iyi olduğunu zamanla görebilirsiniz.

Daha önce dışarıda yaşayan kedi ve kedi yavruları için, kum kutusu eğitimi sırasında kum yerine kutu kullanmanız gerekebilir. Kediniz kutuyu kullanarak rahatlamaya başladığında, kumu kademeli olarak entegre edin, sonunda kumu tamamen değiştirin.

Kedinizin kum kutusunu daima temiz tutun. Katı madde, günde bir veya iki kez kepçe ile temizlenmeli, ardından kum karıştırılmalıdır. Topaklanma kumu kullanıyorsanız, sıvı atıklar aynı anda toplanabilir. Topaklanmayan kum haftada bir veya gerektiğinde değiştirilmelidir. Yeni kum eklemeden önce kum kutusunu yıkadığınızdan emin olun ve tamamen kurumasını sağlayın.

Kediniz için çalışan bir Kum kutusu / Kum kombinasyonu bulduğunuzda, buna sadık kalın; çünkü kediler de insanlar gibi alışkanlık sahibi canlılardır.

Kedi sahipleri, bir kedi kumunda en çok neyin önemli olduğu konusunda hemfikir değildir, ancak bazı kaliteler neredeyse hepsi için önemlidir. Tüketici sitesi ConsumerSearch’e göre, iyi bir kedi kumunda bulunması gereken bazı özellikler şunlardır:

Koku Kontrolü:Kedi atığı kokusunun kontrol altında tutulması, herhangi bir kedi sahibinin istek listesinin başında gelir. Kontrolsüz koku, kedilerin çöp kutularını kullanmayı reddetmelerinin en önemli nedenlerinden birdir.

İyi topaklanma: Birçok kedi sahibi, çıkarılabilecek sert topaklar oluşturmak için kedi idrarıyla birleşen topaklanma kumlarını tercih eder. Topaklanma kumları genellikle kokuyu topaklanmayanlardan daha iyi kontrol eder ve topaklanma gücü ne kadar güçlüyse, orada o kadar az koku olur. Topaklanma kumları de daha az iş gerektirir, çünkü günlük bir kum kutusunu çıkarmak, içeriği her hafta boşaltmaktan ve değiştirmekten daha kolaydır. Çıkardıklarınızı değiştirmek için taze kum eklemeye devam ettiğiniz sürece, iyi bir yığın kum kokusunu bir ay veya daha uzun süre kontrol altında tutabilir.

Düşük Toz: Topaklanan kum çöplüğünün bir dezavantajı, hem kedileri hem de kutuyu kepekleyen insanlar için tahriş edici olan çok miktarda toz üretebilmesidir. Bazı doğal kum türleri de çok ağırdır, diğer doğal küçük ve yeni kristal küçük öğütücüler çok az üretir veya hiç toz üretmez.

Granül Büyüklüğü: Kediler, patilerinde daha yumuşak hissedilen ince dokulu kumları tercih etme eğilimindedir, ancak kaba kumun evin etrafında izlenmesi daha az olasıdır. Kaba kumlar ayrıca üç ayın altındaki yavru kediler için daha güvenlidir.

Uygun Maliyet. Her hafta değiştirmeniz gereken ucuz bir kedi kumu çeşidi, uzun vadede size bir ay veya daha fazla çalışmaya devam eden daha pahalı bir kumdan daha pahalıya mal olabilir. Bu açıdan, bir kedi kumunda maliyet hesabı yaparken yalnızca etiket fiyatına dikkat etmeyin, aynı zamanda kullanım sıklığını da değerlendirmenize katın. Böylece gerçekçi bir maliyet hesabı yapmış olursunuz.

Tüm durumlar için en uygun tercih, fiyat / performans oranında en iyi tabloya sahip olan üründü. Hem kaliteli hem uygun maliyetli hem de kullanışlı kedi kumu kullanarak sevimli dostlarınız için en doğru seçimi yapmış olursunuz.