Bull Terrier Özellikleri ve Bakımı
Üçgen kulakları ve kendisine has yüz şekli ile tabiri caizse “en garip” fakat en fazla rağbet gören köpek ırkları arasında yer alan Bull Terrier, İngiliz asıllı köpekler arasında yer almaktadır. Bull Terrier ve Minyatür Bull Terrier olmak üzere kendi içerisinde iki farklı çeşide ayrılan bu cins, fiziksel olarak oldukça güçlüdür. İlk ortaya çıktığı zamanlarda White Cavalier olarak bilinen Bull Terrier, genel olarak köpek dövüşlerinde kullanılmaktadır. Bu yönü ile dünyanın en popüler köpekleri arasında yer almaya hak kazanmıştır. Saldırgan genlerini ilk olarak 13. Yy’da gösteren Bull Terrier, boğalar ile dövüştürülmekteydi. Zaman içerisinde köpek dövüşleri yasaklansa da gizli saklı yapılan dövüşlerin esas favorisi her zaman Bull Terrier olmuştur. Bulldogların yanı sıra hem güçlü hem de aşırı hiperaktif olması ile ön plana çıkan Bull Terrier’in günümüzdeki versiyonun üreticisi James Hinks olmaktadır. Bulldog Terrier ve Bull and Terrier cinsini bir araya getiren Hinks, 20. Yy başlarında farklı renk çeşitleri ile Bull Terrier’i yaratmıştır. Eğer Bull Terrier hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak istiyorsanız, içeriğimize buyurun…
Bull Terrier Özellikleri ve Vücut Yapısı
- Kökeni: İngiltere
- Karakteri: Cesur, Sadık, İnatçı
- Tüy Rengi: Beyaz, Siyah, Kızıl
- Gövde: Kaslı, Kısa
- Kürk Yapısı: Kısa, İnce
- Kuyruk: Orta, İnce
Bull Terrier Karakteri ve Özellikleri
Bull Terrier, eğer doğru eğitilirse son derece sevecen bir köpektir. Karakteri tamamen yetiştiriliş modeline başlı olarak gelişmektedir. Bull Terrier her ne kadar saldırgan bir köpek gibi görünse de sahibi ile oldukça sıkı bir ilişki kurar. Sahibini koruma içgüdüsü ile hareket eder. Sahibine karşı son derece nazik ve uysaldır. Bull Terrier cinsi cesur köpek ırkları arasında yer almaktadır. Yüksek koruma içgüdülerine sahiptirler. Bu da onları saldırgan bir köpek gibi gösterir, fakat bu durum tamamen eğitimle alakalıdır. Bull Terrier cinsi köpekler tehlikeli köpek sınıfında yer aldığı için bazı ülkelerde tasmasız ya da ağızlıksız gezdirilemez. Bu durum tamamen yasaktır. Bu sebeple eğer bir Bull Terrier sahiplenmeyi planlıyorsanız, küçük yaşlardan itibaren tasmaya ve ağızlığa alıştırmalısınız. Aksi halde ilerleyen dönemlerde saldırgan bir hal alabilir ve ağızlık takmanıza izin vermez. Bull Terrier ağızlığı bir ceza olarak görmemelidir. Kendisini rahat hissetmelidir. Bull Terrier cinsi oldukça sosyal bir hayvandır, fakat iyi bir eğitimden geçmeden çocuklar ile tek başına bırakılmamalıdır. Kulak ya da kuyruğunu çekme gibi hareketlere tepki gösterebilir.
Bull Terrier Bakımı
Bull Terrier cinsi köpekler tüylerinin kısalığından dolayı aslında pek de fazla bakım ihtiyacı duymamaktadır. Bu durum Bull Terrier’i bakımı kolay köpekler sınıfına koymaktadır. Yine de cildinin sağlığı için ara sıra taranması gerekmektedir. Bull Terrier kısa ve ince tüy yapısına sahip olduğu için soğuk kış aylarında üşümeye yatkındır. Bu sebeple köpekler için satılan kazaklardan satın alabilirsiniz. Bull Terrier cinsi köpeklerin iştahı inanılmaz açıktır. Bu sebeple mama seçimini ve mama miktarını muhakkak veteriner kontrolünde yapmalısınız. Aksi halde elinizde ne var ne yoksa yiyecektir. Bull Terrier cinsini düzenli olarak taramak yerine ağızlık eğitimi verebilirsiniz. Bu durumu bir bakım ritüleli haline getirirseniz, Bull Terrier kendisini cezalandırılıyormuş gibi değil de yapılması gereken bir bakımdaymış gibi hisseder. Bunun yapılmasının sebebi iyi eğitilmiş olsa bile içgüdüleri ve heyecanı sebebi ile Bull Terrier cinsinin bazı zamanlarda aşırı saldırgan olabilmesidir. Bu sebeple çoğu ülkede yasaklı köpekler listesinde yer alan Bull Terrier’in sokakta tasmasız ve ağızlık takmadan gezmesi kesinlikle yasaktır. Bu sebeple düzenli bir bakım ritüelindeymiş gibi davranarak ağızlık eğitimi vermelisiniz.
Bull Terrier Vücut Yapısı
Bull Terrier son derece güçlü bir köpektir. Bu sebeple kaslı yapısı ile dikkat çekmektedir. Genellikle beyaz renklerde görülen Bull Terrier, kızıl ve siyah renk tonları ile de karşınıza çıkabilir. Yüzünün kendisine has bir karakteristik özelliği vardır. Burun çıkıntı bulunmaz ve burun ile alın doğrudan bağlantılıdır. Bu da Bull Terrier cinsinin neden bu kadar fazla rağbet gördüğünün en büyük cevabı olmaktadır. Kafa yapısına genel olarak yumurta şeklinde denilebilir. Tüyleri ince ve kısa yapılıdır. Bu sebeple sık sık taranma ihtiyacı duymaz. Bakımı son derece kolay bir köpektir. Bull Terrier cinsi, oval bakışlara sahiptir. Kulakları üçgen yapılıdır. Bu da eşi benzeri olmayan bir görünüş yaratmaktadır. Erkek Bull Terrier cinsi, dişi Bull Terrier cinsinden daha kaslı bir yapıya sahip olmaktadır. 53 ila 56 cm uzunluğunda olan Bull Terrier çok büyük bir cins olarak görülmese de ağır kas yapısından dolayı 22 ile 31 kilo aralığındadır. Kuyruğu ortalamadan daha kısadır. Başlangıç kısmı kalındır. Genellikle tek renkten oluşmaktadır. Kızıl ya da siyah gibi renkleri göz çevresinde ya da vücudunun herhangi bir kısmında leke olarak görebilirsiniz.
Bull Terrier Çocuklar ve Hayvanlarla İlişkisi
Bull Terrier eğer doğru bir eğitimden geçerse çocuklarla ve diğer hayvanlarla son derece iyi anlaşmaktadır. Sosyalleşmek konusunda asla bir sıkıntısı bulunmayan bu cinsi tamamen eğitilmeden çok küçük çocuklar ile tek başına bırakmamalısınız. Özellikle bir köpeğe nasıl davranması gerektiğini bilmeyen çocuklar için Bull Terrier cinsi tehlike arz etmektedir. Eğer doğduğu andan itibaren doğru bir eğitim ile sevecen şekilde eğitilirse, Bull Terrier evinizin en sevimli dostu olacaktır. Bull Terrier çocukların yanı sıra diğer hayvan türleri ile de iyi anlaşmaktadır, fakat sahibine karşı aşırı korumacı bir tavra sahip olmasından dolayı ara sıra saldırganlaşabilir. Özetlemek gerekirse; bu cins köpekler için her şeyin başı doğru eğitim olmalıdır.
Bull Terrier Sağlık Durumu
Bull Terrier cinsi kaslı ve kuvvetli yapısı ile pek çok hastalığa karşı doğuştan dayanıklı olsa bile her köpek gibi birkaç rahatsızlığa yatkınlık gösterebilmektedir. Bu durumun önüne düzenli veteriner kontrolleri ve sağlık taramaları ile geçilebilir. Bull Terrier cinsinin yatkın olduğu birkaç hastalık türü Patella luksasyonu, bazı kalp komplikasyonları, kompulsif davranışlar, alerji, böbrek yetmezliği ve sağırlık olarak sıralanabilmektedir. Bu rahatsızlıklarının bazılarının tedavileri oldukça basittir. Bu sebeple düzenli veteriner kontrolü ile Bull Terrier son derece sağlıklı olacaktır. Bull Terrier cinsinin ideal yaşam süresi 11 ila 14 yıl aralığındadır.
Bull Terrier Eğitilebilir mi?
Bull Terrier cinsi dışarıdan her ne kadar baş belası, saldırgan ve sınır tanımaz gibi görünse de aslında yaşamının ilk zamanlarından itibaren eğitilirse oldukça sevecen ve zararsız bir köpek olabilmektedir. Kişiliği gereği bazı zamanlarda heyecanını aşırı yaşadığı için yanlış davranışlarda bulunabilse de eğitim ile bunu en az seviyeye indirebilirsiniz. Fakat dikkat edilmesi gereken en önemli şey eğitimin küçük yaşta başlamasıdır. Aksi halde kendisini cezalandırılmış hisseder ve daha saldırgan bir hale gelir. Bull Terrier cinsinin eğitimini kesinlikle işinin ehli bir köpek eğitmenine yaptırmalısınız. Eğitimi sık sık tekrar edilmeli ve ona verilen komutlar hatırlatılmalıdır. Bull Terrier, sürekli olarak evin asıl sahibi olmaya çalışacaktır. Bunun önüne bu şekilde geçebilirsiniz.
Bir önceki yazımıza https://www.petcanlar.com/rottweiler linkinden ulaşabilirsiniz.